Asistență juridică Curs

Dreptul la asistență juridică le permite celor care nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a face față costurilor unui caz sau pentru a fi reprezentate în mod legal. Există sisteme de asistență juridică în toate statele membre ale UE, atât în ​​procedurile civile, cât și în procedurile penale.

Imaginați-vă o situație în care fac parte dintr-un litigiu în propria lor țară sau în străinătate și alege să urmeze o acțiune în justiție sau o situație în care a trebuit să te aperi în cazul în care cealaltă parte să ia inițiativa de a introduce o acțiune împotriva ta. Imaginați-vă o situație în care ați acuzat de comiterea de infracțiuni în țara dumneavoastră sau în străinătate și nu își pot permite asistență juridică și / sau reprezentare în fața unei instanțe penale. În toate aceste cazuri se poate obține asistență juridică.

Dreptul la asistență judiciară se acordă prin:

  • Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) – articolul 6 alineatul (3) litera (c) din CEDO garantează dreptul acuzatului de a fi asistat gratuit de un avocat, dacă nu aveți mijloacele de a plăti pentru juridice, atunci când interesele justiției îl cer;
  • Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene – Articolul 47 din Carta prevede acordarea de asistență juridică persoanelor care nu dispun de resurse suficiente, deoarece este necesar pentru a asigura accesul efectiv la justiție.

Asistență juridică în materie civilă

Dispute naționale

Există un sistem de asistență juridică în toate statele membre ale UE. Dacă sunteți parte dintr-un litigiu cu o companie, o persoană care exercită o profesie, un angajator sau o altă persoană în țara de reședință și nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a introduce o acțiune în instanță, puteți solicita asistență juridică în conformitate reglementările naționale.

Cu toate acestea, o analiză comparativă a regimurilor naționale de asistență juridică relevă diferențe fundamentale în conceperea, organizarea și gestionarea regimurilor de asistență juridică în statele membre. În ceea ce privește sistemele de proiectare în unele țări ca obiectiv general pare a fi de a asigura, în, servicii juridice și accesul la justiție generală, în timp ce în altele numai țările sărace pot solicita asistență juridică.

Pentru detalii, consultați  Rețeaua Judiciară Europeană în materie civilă și comercială Page (NOTĂ:. Conținutul acestei pagini va fi concentrat progresiv pe e-justiția europeană, motiv pentru care se poate în mod regulat și nu sunt actualizate conțin informații învechite).

Litigii transfrontaliere

Dacă sunteți parte dintr-un litigiu cu o companie, o persoană care exercită o profesie liberală, angajator sau de alte persoane all’esteroe nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a introduce o acțiune în instanță, puteți solicita asistență juridică în litigii de frontieră.

Pentru a îmbunătăți accesul la asistență juridică în materie civilă și comercială, a fost adoptată  directiva privind asistența transfrontalieră în soluționarea litigiilor.

Ea consideră consultări în faza precontencioasă pentru a ajunge la un acord înainte de a începe o procedură judiciară; asistență juridică pentru trimiterea și reprezentarea în instanță de către un avocat, precum și achitarea taxelor sau scutirilor de la plata.

Pentru a obține asistență juridică în litigiile transfrontaliere, trebuie să completați formularele de cerere corespunzătoare. Directiva prevede două forme: una pentru cererile de asistență juridică și una pentru depunerea cererilor de asistență juridică.

Asistență juridică în procedurile penale

Statele membre au propria legislație care definește modul în care ar trebui să se acorde asistență juridică în cadrul procedurilor penale aflate sub jurisdicția lor. În viitor, portalul electronic european pentru justiție va furniza informații detaliate cu privire la această problemă.

În ceea ce privește cazurile transfrontaliere, în prezent nu există o legislație comunitară în acest domeniu.