Aici vă prezint răspunsurile la cele două întrebări pe care le-am adresat Asociația Studenților de Drept de la Facultatea de Drept a Universității din București, care prezintă un interes deosebit pentru cei care abia încep prin lege, dar nu numai.
1. Ce sfaturi aveți pentru elevii de primă vârstă din cadrul școlii de drept?
În primul rând, trebuie să ne amintim că, acum câteva luni, elevii din primul an erau încă liceeni. De aceea, ei au cea mai mare nevoie să fie ghidat și susținuți pentru a avea un curs academic care să răspundă așteptărilor lor.
În legătură cu acest curs academic, studenții de la primul an trebuie să înțeleagă încă de la început că nimeni altcineva nu este responsabil pentru viitorul lor. În aceeași perspectivă, trebuie să fie deschisă și să nu iasă cu o idee preconcepută despre cariera lor profesională după absolvire, în scopul alegerii de astăzi o profesie juridică în termeni de factori interni și externi.
Și „natural pentru fiecare elev să aibă o afinitate pentru anumite profesii juridice, dar este preferabil să«gust»de fiecare astfel de profesie, prin stagii (observați că tot mai multe instituții publice sau companii din sectorul privat din disponibilitatea lor arată că ar da o astfel studenți de la facultate, ceea ce este un lucru bun), astfel încât să formeze o impresie realistă asupra zonei pe care ar dori să o practice.
Chiar mai mult, vă sugerez să nu ia în considerare numai profesiile juridice tradiționale (judecători, avocați, notari, executori judecătorești), dar încerc alte domenii în drept și diplomație, administrare practic insolvabilă, publică (este mare nevoie profesioniștii din domeniul juridic), administrarea afacerilor (mulți avocați sfârșesc prin a fi manageri de companii cu abilități extraordinare dobândite și lustruită în profesie) sau mijloace financiare (avocat de licență, însoțite de o bună cunoaștere a economiei și finanțelor se poate califica absolvent pentru un astfel de bancher de investiții). În ceea ce privește politica sau piețele de mercur, acest lucru este bine cunoscut în întreaga lume pentru această complexitate aparentă, este o adevărată lansare a acestor două domenii. Astfel, în pofida unei opinii publice,
Această dezvoltare trebuie să devină un obicei, un modus vivendi, dacă pot sau pot fi fericiți, după caz. În principiu, aceasta înseamnă să învățați cel puțin ceva nou în fiecare zi, învățând ce se poate face prin citirea prin filme sau documentare, făcând noi situații de voluntariat sau mentorat. Mulți suporteri ai fiecăruia dintre aceste mijloace de învățare, dar cred că fiecare dintre ele are relevanța și ar trebui să fie combinate pentru o dezvoltare armonioasă.
Reading, cu toate acestea, indiferent de problema drepturilor de autor (un student la drept ar trebui să aibă o cunoaștere generală bogată, așa că nu ar trebui să se limiteze la doctrina juridică) este singurul care poate înlocui cu succes orice alt mijloc de a învăța cum să obțineți în situații noi, prin ochii unui potențial mentor, permițând practic să impulsioneze avantajul său de experiență la filme sau documentare care trec prin filtrul conștiinței citească și să înțeleagă informațiile în conformitate cu propriile lor valori și nevoi. Cu toate acestea, aplicarea lecțiilor învățate în viața de zi cu zi nu trebuie neglijată. La urma urmei, sfârșitul procesului de învățare nu este asimilarea informațiilor per se, ci formarea de noi competențe.
Cu toate acestea, recomandăm elevilor din primul an să nu uităm de ce au venit la colegiu sau să studieze legea. Pentru ca studiul lor să aibă dreptate, învață mai întâi să studiezi. Este bine cunoscut faptul că oamenii au preferințe diferite (inconștient nu) cu privire la modalitățile de a răspunde la stimuli (vizual, auditiv, kinestezic). Acesta este motivul pentru care un student preferă să asculte la cursul profesorului, o alta pentru a citi mass-media de curs și un altul pentru a evidenția lecțiile, programele și altele asemenea. Totuși, de cele mai multe ori studenții combină aceste tehnici grefate cu categorii de stimulare, obținând astfel rezultate superioare de învățare.
În cele din urmă, recomand (și este adevărat pentru fiecare om, mai ales pentru cei care au început o nouă etapă a vieții, o etapă care necesită eforturi de adaptare) să nu uităm să trăim. Să se bucure de viața și viața elevilor, dar în funcție de valorile lor, într-o manieră echilibrată și înțeleaptă. Nu uitați, totuși, că oamenii sunt ființe emoționale și este mult mai ușor să criticați și să distrugeți decât să înțelegeți, să iertați și să construiți ceva. Pentru cei din urmă, caracterul și controlul de sine sunt necesare, ambele dobândite prin eforturi constante și conștiente, la fel de indispensabile pentru o viață bogată din toate punctele de vedere.
2. Care sunt cele mai importante calități pe care studenții lege trebuie să le aibă pentru a deveni adevărați “oameni potriviți”?
Pentru a deveni adevărați “popoare ale legii”, în primul rând trebuie să fie mai întâi oameni reali.
Există mulți avocați buni, dar nu fac neapărat oameni și, prin urmare, nu ating succesul pe care îl doresc. Pentru a fi un avocat bun, trebuie să cunoașteți mai întâi legea și să știți unde să căutați. Trebuie să puteți face corelații între diferitele acte legislative, să interpretați regulile în funcție de scopul pentru care au fost emise, să cunoască excepțiile de la principii. Astăzi, aceste sarcini de avocat în birou au fost simplificate prin existența atât a software-ului citește și jurisprudența accesibilă și doctrina „un clic distanță“, astfel încât abilitățile de mai sus au fost necesare, dar nu suficiente.
Astfel, este nevoie de o bogată (și deci extrajudicantă) cultură bogată, deoarece legea vine din toate domeniile vieții. Așadar, nu este suficient să cunoaștem scopul aplicării unei legi, dar trebuie să înțelegem și motivul adoptării acesteia. Doar atunci putem face judecăți de valoare juridică.
Ei bine, aceasta este cea mai ușoară parte a unui adevărat “om de drept”. Ceea ce face cu adevărat diferența dintre acesta și un avocat bun este, așa cum am menționat la început, calitatea adevăratului om.
În principiu, această calitate se referă la educația primită, dar nu la educația instituțională sau formală. Aceasta este prima dintre cei șapte ani ai casei și, la rândul său, modul în care un om se comportă cu tovarășii săi. Acest lucru face diferența între oameni fericiți (și de multe ori de succes) și cei care nu reușesc să fie fericit și de succes. Aceasta este legea, de afaceri, politica sau orice alt domeniu, lucrăm zilnic cu alte persoane, aceasta este singura constantă. Calitatea relațiilor noastre cu acești oameni depinde de calitatea vieții noastre, așa că am recomanda pentru primul an elevii să înțeleagă arta de un interes real în cei din jurul lor, și pentru cei care posedă deja această artă, continuă să lustruiască acest competențe.
Un om adevărat este cel care vede dincolo de ego și se îngrijește de vecinul său. Este pur și simplu în natura umană mai multă grijă pentru persoana noastră, pentru problemele noastre decât pentru alții. Dar acest lucru nu este absolut și, cu siguranță, nu este constructiv.